Balandžio 2-oji – Pasaulinė autizmo supratimo diena

Balandžio 2-oji – Pasaulinė autizmo supratimo diena
30 Kov 2010

httpvhd://www.youtube.com/watch?v=wpsI20cC4q0

Autizmą turinčių vaikų skaičius didėja visame pasaulyje, todėl ši problema kasdien vis aktualesnė.
2007-tųjų metų gruodžio 18 dieną Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja balandžio 2-ąją dieną paskelbė Pasauline autizmo diena, kurios tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į autizmą, kaip į ypač galingai plintančią sveikatos krizę, paskatinti ankstyvą diagnostiką bei pagalbą.

WAAD logoLietuvoje autistiškus vaikus auginančias šeimas vienijanti asociacija „Kitoks vaikas“ ragina balandžio 2-ąją, kartu su pasaulio visuomene paminėti Pasaulinę autizmo dieną. Kviečiame visus, kaip nors susijusius su šia problema, visuomenės informavimo priemones stengtis šią dieną paviešinti informaciją apie autizmą, jo keliamas problemas ir galimas pagalbas. Tik visuomenės geranoriškumas, tolerancija ir supratimas gali pasitarnauti autizmo keliamoms problemoms spręsti.

Viso pasaulio bendruomenės šią dieną minės naudodamos mėlyną spalvą. Mėlynai bus apšviesti žymūs pastatai: Empire State Building Niujorke (JAV) , televizijos bokšto pastatas Toronte (Kanada), Federacijos aikštė Melburne (Australija), Akbaro bokštas Barselonoje (Ispanija).

Lietuvoje kartu su pasauline bendruomene mes paminėsim šią dieną kiek kukliau, tačiau jautriai. Kadangi autistiški žmonės pasaulį mato kitaip, tad siūlome solidarumo vardan nupiešti mėlyną saulutę ir tegu visą savaitę nuo balandžio 2-os iki 9-os dienos mėlynų saulučių šviesa sklinda iš mūsų namų, biurų, mokyklų ar automobilių langų ir parodo mūsų supratimą šios negalios ištiktiems žmonėms.

APIE AUTIZMĄ
Mokslininkai kelia skirtingas hipotezes autizmo sutrikimo pasireiškimo priežastims, tačiau iki šiol tikslaus paaiškinimo nėra. Vis dėlto prieita išvados, kad autizmą sukelia įvairūs kenksmingi organiniai (smegenų pažeidimai), biologiniai bei genetiniai veiksniai. Autizmo pasireiškimas nepriklauso nei nuo rasės, nei nuo tėvų išsilavinimo.

Jungtines Tautos atkreipia dėmesį į tinkamą autistiškų asmenų integravimą į visuomenę ir ragina visas organizcijos valstybes–nares, kitas tarptautines organizacijas, taip pat pilietinę visuomenę, įskaitant nevyriausybines organizacijas ir privatų sektorių skleisti informaciją apie autizmo problemą, rekomenduoja valstybėms–narėms imtis priemonių didinant visų visuomenės sluoksnių informuotumą.

5 FAKTAI APIE AUTIZMĄ, KURIUOS REIKIA IŠGIRSTI:

  • Autizmą turi 67 mln. žmonių visame pasaulyje;
  • Autizmas tampa didžiausią paplitimą turinčiu sutrikimu pasaulyje;
  • Šiemet autizmas bus diagnozuotas didesniam skaičiui vaikų, nei diabetas, vėžys ir AIDS kartu paėmus;
  • Berniukams autizmas diagnozuojamas 4 kartus dažniau nei mergaitėms;
  • Nėra medicininio autizmo gydymo, tačiau ankstyva diagnostika ir savalaikė pagalba – ankstyva ir intensyvi terapija – gali pagerinti autiskiško žmogaus gyvenimo kokybę.
Share