Spalvota vasara sodybose – pirmoji stovyklos pamaina

Spalvota vasara sodybose – pirmoji stovyklos pamaina
19 Lie 2011

Susitikti su šeimomis į stovyklą atvyko specialistės Ramunė Bazytė ir Svaja Venckienė. Moterys jau šeši metai dirba su vaikais, turinčiais autizmo sutrikimą. Jos naudoja ABA (taikomosiso elgesio analizės) metodiką. Šeimos uždavė aibę klausimų, į kuriuos buvo profesionaliai ir išsamiai atsakyta. Į stovyklą buvo atvykusi mama Eglė Dučinskienė, asociacijos „Kitoks vaikas“ iniciatorė. Ji dalinosi patirtimi, taikant sūnui Kasparui ABA terapiją. Tėvai turejo puikią galimybę pamatyti terapijos taikymo rezultatus.

Laikas stovyklose lekia kaip vėjas! Vieną pamainą keičia kita. Pagaliau atradome laiko prisėsti ir prisiminti tai, ką nuostabaus patyrėme pirmoje stovyklų ciklo „Spalvota vasara sodybose“ pamainoje.

Visiesm vaikams „Tėviškės“ sodyboje labiausiai patiko žaidimų aikstelė bei vakarais palapinėje vykstantys šokiai. Stovyklautojai daug judėjo, muzikavo, turėjo įvairių meno uižsiėmimų. Atšilus orams mažieji su tėvais maudėsi skaidriausiame Lietuvos ežere Snaigyne, o kai kurie ėjo pasišildyti į pirtį. „Širdis apsąla, kai dieną po pažinties, vaikas jau pats ieško tavęs žaidimams. Ištiesta ranka, šypsnys suteikė daug džiaugsmo. Geranoriškumas bei rūpestis atveria vaiko širdelę ir leidžia dalintis su juo gražiomis vasaros akimirkomis.“ – pirmos pamainos įspūdžiais dalinasi savanorė Erika.

Tėveliams ši stovykla buvo naudinga dėl begalės informacijos iš profesionalų, dirbančių su neįgaliaisiais ne vienerius metus. Susitikti su šeimomis į stovyklą atvyko specialistės Ramunė Bazytė ir Svaja Venckienė. Moterys jau šeši metai dirba su vaikais, turinčiais autizmo sutrikimą. Jos naudoja ABA (taikomosiso elgesio analizės) metodiką. Šeimos uždavė aibę klausimų, į kuriuos buvo profesionaliai ir išsamiai atsakyta. Į stovyklą buvo atvykusi mama Eglė Dučinskienė, asociacijos „Kitoks vaikas“ iniciatorė. Ji dalinosi patirtimi, taikant sūnui Kasparui ABA terapiją. Tėvai turejo puikią galimybę pamatyti terapijos taikymo rezultatus.

Per vakarinius pokalbius šeimos įvardijo jas slegiančias problemas ir teikė idėjas, kaip galima būtų šviesti visuomenę bei keisti požiuri į negalią, ugdyti ir integruoti vaikus. Tėvų šypsenos ir iki vėlaus vakaro užtrukusios diskusijos įrodo, jog nauja informacija jiems buvo svarbi ir skatinanti pamąstyti apie dar didesnes pastangas gerinant buitinį bei asmeninį gyvenimą.

Stovyklų projektas vykdomas įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos lėšomis finansuojamą/dalinai finansuojamą projektą TAPK („Neformaliojo švietimo paslaugų rėmimo sistemos sukūrimas savivaldybėse”), kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Straipsnis skelbtas Labdaros ir paramos fondo „ALGOJIMAS“ svetainėje.

Share