Pasitinkant pasaulinę autizmo supratimo dieną – knygelė mažiesiems skaitytojams apie „kitokius” vaikus

01 Bal 2012

Balandžio 2-ąją dieną visame pasaulyje jau penktąjį kartą minima pasaulinė autizmo supratimo diena. Asociacija „Kitoks vaikas“, nuo 2006 m. vienijanti šeimas, auginančias vaikus su autizmo sutrikimu, šiemet šią dieną pamini pristatydama pirmąją knygelę mažiesiems skaitytojams apie „kitokį“ vaiką, kuris, galbūt, gyvena tame pačiame daugiabutyje ar gretimoje gatvėje.

Balandžio 2-ąją dieną 20 valandą šios knygelės pasakojimus bus galima išgirsti per „Lietuvos radiją“, o knygelę visą savaitę bus galima parsisiųsti ir perskaityti portale delfi.lt.

Knygelės herojus – Ignius, šešerių metų berniukas, kuris gimė šiek tiek kitoks – jis turi autizmą. Laima, Igniaus sesutė, myli mažąjį broliuką, todėl nori, kad sužinotumėte, kaip kartais gali būti sunku suprasti tuos keistuolius, suaugusiųjų vadinamus autistais.

„Jau prieš kurį laiką atkreipiau dėmesį į keistai besielgiančius vaikus ir susidomėjau koks tai sutrikimas, – sako knygelės autorė rašytoja Nijolė Kepenienė, – tada man ir kilo idėja – vaikams parašyti trumpus apsakymus apie kitokius vaikus“. Informacijos autorė ieškojo visur, kol galų gale rado asociaciją „Kitoks vaikas“, kuri mielai sutiko papasakoti apie savo vaikus, jų rūpesčius, vargus ir džiaugsmus.

Autizmas yra sunkus raidos sutrikimas, ir, deja, kasmet tokių vaikų gimsta vis daugiau ir daugiau. Šie vaikai savo išvaizda nesiskiria nuo sveikų, tačiau neįprastai elgiasi, dažnai nekalba, nežiūri į akis, atrodo užsidarę ir tarsi negirdi ką jiems sakai. „Visų pirmiausia ir svarbiausia – jie yra vaikai, kurie taip keistai elgiasi tik todėl, kad kitaip nemoka ir negali, nes tokie gimė, – sako asociacijos „Kitoks vaikas“ pirmininkė Eglė Dučinskienė, – tačiau išmokę juos suprasti, mes galime jiems pagelbėti ir su jais draugauti“.

Prie idėjos supažindinti mažąjį skaitytoją prisidėjo ir istorijas iliustravo piešiniais dailininkė Eglė Gelažiūtė – Petrauskienė. Knygelę išleido į gyvenimą asociacija „Kitoks vaikas“ ir VšĮ „ISADD Lietuva“, kurie labai daug prisideda prie tokių vaikų ugdymo.

Skaityti | Parsisiųsti

Share