Naujausi tyrimai gali padėti anksčiau diagnozuoti autizmą | lrytas.lt

Nesudėtingas stebėjimas padės geriau suprasti, kaip kūdikis mokosi iš aplinkinių  | T. Bauro asociatyvi nuotr. | lrytas.lt
03 Rgp 2012

„Dailymail“ praneša, kad mokslininkai greitu metu planuoja atlikti tyrimą, kuris padės išsiaiškinti, kaip vaikai mokosi iš kitų. Tikimasi, kad Durhamo (Didžioji Britanija) universiteto tyrimas suteiks duomenų, padedančių suvokti, kaip vystosi autizmas.

kudikis

Nesudėtingas stebėjimas padės geriau suprasti, kaip kūdikis mokosi iš aplinkinių | T. Bauro asociatyvi nuotr. | lrytas.lt

Universitetas tikisi, kad pavyks ištirti mažiausiai 40 kūdikių, sulaukusių bent 10 savaičių amžiaus. Savanoriai kūdikiai bus išbandomi nesudėtingu testu – vaikas vaikščios (savaime aišku, vedamas) nedidelėje vonelėje ir tokiu būdu naudosis savo vaikščiojimo refleksu. Tada jam bus parodyti judantys kompiuteriniai paveikslėliai, kuriuose vaikšto kiti žmonės.

Kol vaikas žiūrės į ekraną, jo smegenų veikla bus stebima, o tai tyrėjams suteiks žinių apie tai, kaip kūdikio smegenys reaguoja matydamos kažką vaikštant. Duomenys bus palyginti su gautais tokiu pačiu būdu ištyrus mažylius, kurie neturi vaikščiojimo patirties, ir nustatyta ar yra kokių nors skirtumų.

Stebėjimo metu vaikai dėvės specialias kepurėles su daugybe laidų, prijungtų prie stebėjimo sistemos. Kūdikiai kurį laiką bus taip „pririšti“ mokslo tikslams. Pranešama, jog testai bus nepavojingi, nepiktybiški ir nesukels skausmo, be to, nė vienas kūdikis nebus mediciniškai ištirtas dėl autizmo sutrikimo. Taip pat teigiama, jog tėvai visą laiką bus su savo vaiku.

Bandymas jau turėjo vieną savanorį – Rachel Mitchell ir Dougas Kimberis tyrėjams patikėjo savo penkių mėnesių sūnelį Ricky.

„Svarbu, kad būtų savanorių, nes be tyrimų mes negalėtume praplėsti savo žinių ir suprasti, kaip vystosi mūsų vaikai“, – Rachel atskleidė savo pasiryžimo priežastis.

„Be to, kūdikių laboratorija universitete yra tinkama vaikams aplinka. Ji neprimena tradicinės laboratorijos su daugybe laidų ir mėginių indelių“, – kalbėjo Rachel.

Mokslininkė Katharina Kaduk džiaugėsi, kad Ricky’is sutiko dalyvauti ir buvo patenkintas jam skiriamu dėmesiu. „Labiausiai mes ieškome tėvų, kurių mažyliams dabar yra dvi-trys savaitės ir kurie gimė natūraliu būdu. Pats tyrimas prasidėtų vaikams sulaukus dešimties savaičių“, – sakė K. Kaduk.

Tyrimas padės atpažinti autizmą jaunesniame amžiuje

Dabartiniais duomenimis, Jungtinėje Karalystėje vienas vaikas iš šimto turi autizmo grupės sutrikimų. Problema triskart dažniau persekioja berniukus nei mergaites.

Autizmui priskiriamas platus spektras vystymosi sutrikimų, kurių užuomazgos kūdikystėje paveikia visą žmogaus gyvenimą. Ligos simptomai yra įvairūs: kamuojamiems šio sutrikimo gali būti būdingas keistas elgesys ar mąstymas, bendravimo, kalbos problemos, per didelis arba per mažas pojūčių stiprumas.

Vieni autistai geba gyventi įprastą gyvenimą, kitiems reikalinga pagalba. Iki šiol neišrastas sutrikimo gydymas, bet yra tam tikrų metodų, padedančių šiems žmonėms geriau jaustis juos supančiame pasaulyje.

Daktaras Vincentas Reidas, Durhamo universiteto psichologas ir analizės vadovas, sakė, kad atradimai gali padėti anksčiau nustatyti autizmą ir imtis tam tikrų priemonių. „Kol nėra išrastas gydymas, įsikišimas gali palengvinti situaciją“, – sakė jis.

Šiuo metu autizmo negalima aptikti anksčiau nei vaikas sulaukia trejų. „Tai, kaip vaikas mokosi, yra svarbiausia tėvams ir globėjams ir padeda suprasti, kaip smegenys reaguoja į socialinę informaciją. Tai yra esminiai dalykai, norint anksti diagnozuoti autizmą.“, – kalbėjo daktaras, kuris taip pat užtikrino, jog kūdikiams analizė nebus kenksminga.

Straipsnis anksčiau spausdintas lrytas.lt – skaityti originalą »

Share