Forume „Kai laimi visi” pristatyta inkliuzinio švietimo ir specialiojo ugdymo plėtotės programa

Forume „Kai laimi visi” pristatyta inkliuzinio švietimo ir specialiojo ugdymo plėtotės programa
07 Geg 2014

Gegužės 6 d. asociacija „Kitoks vaikas” dalyvavo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijoje vykusiame ugdymo sistemos dalyvių forume „Kai laimi visi”. Švietimo ir mokslo ministerijos, neformalaus ugdymo ir švietimo pagalbos skyriaus vyresnioji specialistė p. Regina Labinienė pristatė Inkliuzinio švietimo ir specialiojo ugdymo plėtotės programą. LR vaikų teisių apsaugos kontrolės vyresnysis patarėjas Egidijus Meilus kalbėjo apie vaikų su negalia teisės į kokybišką ugdymą užtikrinimą. Šiaulių universiteto Specialiosios pedagogikos docentas dr. Algirdas Ališauskas pasisakė apie draugišką mokyklą kitokiam vaikui, apie realybę ir siekiamybę. Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro direktoriaus pavaduotoja Rita Kišonienė kalbėjo apie švietimo prieinamumo gerinimą specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams. Labdaros ir paramos fondo „Algojimas” vadovė Aušra Stančikienė pristatė negalią turinčio vaiko ir jo šeimos situaciją. Lietuvos neįgaliųjų forumo vadovė Lina Gulbinė kalbėjo apie įtrauktojo švietimo privalumus ir iššūkius specialiųjų poreikių vaikui ir jo šeimai. Šiaulių „Romuvos” gimnazija pasidalino savo patirtimi vykdant inkliuzinį ugdymą.

Vyko karšta forumo dalyvių diskusija. Kilo daug klausimų, į kai kuruos atsakymų nebuvo. Pabrėžta tarpžinybinio bendradarbiavimo svarba ir kokybiško inkliuzinio ugdymo siekiamybė, kad iš tiesų laimėtų visi: vaikas, turintis specialiųjų ugdymosi poreikių, jo šeima, ugdymo įstaiga, bendraklasiai, mokyklos bendruomenė, visuomenė. Visuomenė Lietuvoje dar tik mokosi pripažinti kitoniškumą ir gerbti asmenį, turintį neįprastų bruožų. Apibendrinimui tinka gerb. dr. Algirdo Ališausko buvusio mokinio, turinčio negalią žodžiai:

Kiekvienas žmogus yra skirtingas. Aš manau, kad neįgalieji ne problema, tai natūralu – atitinka Visatos dėsnius. Priimdami visa, kas matoma ir natūralu, galime kurti tobulesnį pasaulį. Šiuo metu yra pastatyta gynybinė siena, kuri skiria preliminariai rūšiuojant silpnuosius ir stipriuosius. Žmonės, manantys esą stipriųjų pusėje, nenori bendrauti su „silpnaisiais”, bet iš tikrųjų tie „stiprieji” yra bejėgiai. Pasiekus lygiavertį bendravimą tarp mūsų visų, visi galim atrasti kažką neįtikėtino savyje. Tokiu būdu pasaulis galėtų tapti subtilesnis ir švaresnis. mes visi turim pliusų ir minusų. Priimdami kitų skirtybes, sustipriname savęs pažinimą.

Share