Lietuvos ekranuose: ypatingų žmonių „Ypatingas poreikis“

04 Gru 2015

Nuo gruodžio 11 d. kino teatruose Forum Cinemas Vingyje ir Forum Cinemas Kaune žiūrovai galės išvysti Arūno Matelio studijos Nominum platinamą Dalaso, Leipcigo bei daugybės kitų kino festivalių laureatą, dokumentinį filmą „Ypatingas poreikis“ (The Special Need, rež. Carlo Zorrati).

„Mes dar prisimename įstabų ir daugybę Oskarų laimėjusį Bario Levinsono filmą Lietaus žmogus su legendiniu Dastinu Hofmanu, vaidinančiu autistą. Ne veltui poetiškas filmo pavadinimas tapo bendriniu autizmo asociacijoms. Na, o dabar, beveik po trisdešimties metų, kino teatruose galėsime išvysti dar labiau intriguojantį ir jaudinantį, dokumentinį kelio filmą apie tikrą Lietaus žmogų, kurio siužetas jaudina net labiau nei vaidybinio filmo“, – teigia režisierius Arūnas Matelis.

„Ypatingas poreikis‘‘ pasakoja istoriją apie energingą akiniuotį Enea, gyvenantį su tėvais ir turintį kelis geriausius draugus – patrauklius ir sąmojingus vyrukus Alexą ir Carlo. Trijulė šauniai leidžia laiką Enea tėvų sode ir miesto vietose, kur atrakcionai ir šokiai, kur laisvalaikiu renkasi žmonės. Enea, kaip ir dauguma mūsų, trokšta turėti antrąją pusę ir būti jai švelnus. Viskas būtų lyg ir natūralu, jei ne tai, kad Enea nėra toks kaip kiti – jis yra autistas. Enea „kadrina” panas gana tiesmukai ir vaikiškai atvirai, pristatydamas save kaip „super duper mega vaikiną“. Panos nereaguoja arba išsigandę pasprunka nuo jo, kad ir kaip jis besistengtų. Bet draugai ir yra tam, kad padėtų. Gimtadienio proga jie nusprendžia padovanoti Enea išsiilgto ir nebandyto sekso seansą. Štai čia ir prasideda nuotykių ir atradimų pilna kelionė.

„Ypatingas poreikis“ jau spėjo apkeliauti daugybę kino festivalių visame pasaulyje bei susilaukė išskirtinio įvertinimo. Tarptautiniame Dalaso filmų festivalyje kino juosta gavo didįjį žiūri apdovanojimą, Triesto filmų festivalyje buvo įvertinta žiūrovų kaip geriausias dokumentinis filmas, taip pat susišlavė prizus SXSW, LeipcigoDOK ir kituose prestižiniuose filmų festivaliuose. „Ypatingas poreikis“ susilaukė dėmesio ir Lietuvoje EDOX festivalyje Anykščiuose – laimėjo pagrindinį žiūrovų prizą.

Anot žurnalistės ir kino kritikės Rūtos Oginskaitės, „<…> Žiūrėti šitą Carlo Zoratti filmą nepaprastai gera. <…> visi per tą „Ypatingo poreikio“ kelionę kažką supranta ir išmoksta.“

Platintojai paruošė Kalėdinę staigmeną žiūrovams – rytiniai seansai bus įgarsinti lietuviškai, kad žiūrovai, negalintys skaityti, filmą galėtų suprasti klausydami.

„Ypatingas poreikis“ – tai ypatinga kino kelionė, pranokstanti net vaidybinių filmų dramaturgų vaizduotę, priverčianti kvatoti ir tuo pačiu sujaudinanti iki ašarų.

Daugiau informacijos filmo Facebook puslapyje >

Share