Išmanieji prietaisai – palaima ar prakeikimas?

Berniukas su iPad'u
06 Sau 2016

Kai vaikas rėkia, ir niekas nebepadeda nusiraminti, gali kilti pagunda jam į rankas įbrukti išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį. Tačiau taip bandydami raminti vaiką, rizikuojate pakenkti jo emociniam vystymuisi, tvirtina mokslininkai – reikia jam duoti laiko nurimti pačiam. Priešingu atveju, vaikas neturės progos išmokti valdyti emocijų pats.

Bostono universiteto (JAV) medicinos katedros tyrėjai atrado, kad vaikams būtina rasti būdų kaip susitvarkyti su emocijų antplūdžiais, užuot juos slopinus programėlėmis ar žaidimais, kurie nukreipia dėmesį kitur.

„Anksčiau atlikti išsamūs tyrimai rodo, kad jei vaikas daugiau laiko praleidžia žiūrėdamas televiziją, prasčiau vystosi jo kalba ir socialiniai įgūdžiai. Panašiai veikia ir mobili multimedijos terpė – vaikai mažiau laiko skiria tiesiogiai bendrauti su kitais žmonėmis.

„Jei šie įrenginiai taps pagrindiniu nusiraminimo šaltiniu nukreipiant vaiko dėmesį kitur, ar jis ras būdą išsiugdyti vidinius savireguliacijos mechanizmus?“ – klausia mokslininkai.

Apie tai plačiau skaitykite „Telegrafo“ straipsnyje angliškai arba rusiškai.

Share