Pripažinti užsienio ekspertai pristatys autizmo sutrikimą turinčių vaikų ugdymo būdus

Pripažinti užsienio ekspertai pristatys autizmo sutrikimą turinčių vaikų ugdymo būdus
25 Kov 2016

Balandžio 2 d. pasauliui minint Tarptautinę Autizmo dieną, asociacija „Kitoks vaikas” organizuoja mokslinę – praktinę konferenciją „Taikomoji elgesio analizė: psichologinė, edukacinė ir medicininė pagalba: iššūkiai ir galimybės“. Jos tikslas – pristatyti taikomosios elgesio analizės metodą ABA bei skatinti jo diegimą mokslo vaikų iki mokyklinio bei mokyklinio ugdymo įstaigose šalies lygmeniu.

Konferencijoje pranešimus skaitys ir gerosiomis praktikomis dalinsis ekspertai iš viso pasaulio, tarp kurių – pripažinta elgesio analitikė iš JAV dr. Jane Howard, 4 knygų apie autizmą autorius Šiaurės Airijos Alsterio universiteto profesorius dr. Miki Kynenas, vienas pirmųjų ABA lektorių Anglijoje dr. Neilas Martinas, klinikinė psichologė Jura Tender, konsultuojanti tėvus Lietuvoje bei kiti pripažinti savo sričių specialistai.

„Lietuvos pedagogams stinga patirties ir kompetencijos dirbant su elgesio – emocijų sutrikimų turinčiais vaikais“, – sakė šeimas, auginančias vaikus, turinčius elgesio – emocijų sutrikimų, vienijančios asociacijos „Kitoks vaikas” vadovė Aušra Stauskienė.

„Išsivysčiusiose pasaulio šalyse ugdymo įstaigose naudojant ABA metodiką yra pasiekta puikų rezultatų edukuojant panašių raidos sutrikimų turinčius vaikus bei integruojant juos į moksleivių bendruomenę. Tuo tarpu čia pedagogai tikrai nuoširdžiai stengiasi padėti, tačiau tiesiog nežino, kaip elgtis bei neturi reikiamų darbo įrankių. Norime šioje konferencijoje pristatyti efektyviausius įrankius bei skatinti jų diegimą ugdymo įstaigose visos Lietuvos mastu”, – teigė A. Stauskienė.

Anot jos, reikiamų įrankių mokslo įstaigose stoka sukelia aibę konfliktų: kai nežinoma, kaip dirbti su raidos sutrikimų turinčiais vaikais, šie trikdo visą ugdymo procesą, o tai kelia kitų vaikų tėvų nepasitenkinimą. Dažnai Aspergerio ar kitų autizmo spektro sutrikimų turinčius vaikus tiesiog pašalina iš ugdymo įstaigų, nors jie jose galėtų kuo puikiausiai mokytis, jei tik būtų įdiegta metodika, kaip dirbti su šiais sudėtingais, tačiau dažnai ypatingais talentais bei aukštu intelekto koeficientu išsiskiriančiais vaikais.

„ABA metodas skirtas ir aktualus medicininei bendruomenei – medikai su autizmo spektro sutrikimą turinčiais vaikais susiduria labai dažnai, o geriausi ABA rezultatai pasiekiami, kai ši terapija pradedama taikyti iki 3 m. amžiaus vaikams. ”, – pabrėžė A. Stauskienė. „Todėl labai norime atkreipti ir neurologų, psichiatrų, pediatrų, kineziterapeutų, ergoterapeutų, klinikinių psichologų dėmesį.“

Konferencijoje pristatoma ABA programa yra skirta specialistams, dirbantiems su autizmo, Aspergerio, Dauno sindromo, hiperaktyvumo sutrikimus turinčiais vaikais. ABA metodas pasaulyje taikomas daugiau nei 50 metų ir yra efektyviausias bei plačiausiai naudojamas darbo su raidos sutrikimų turinčiais vaikais įrankis. Tai – griežtai struktūruotas, orientuotas tik į individualius vaiko gebėjimus metodas, kuris apima įvairiapusį įgūdžių ugdymą, visuomenės normas atitinkančio elgesio formavimą, ugdo protinius gebėjimus, komunikaciją, suvokimą, dėmesį, kalbą bei padeda prisitaikyti prie kasdieninės aplinkos ir gyvenimo visuomenėje.

Autizmo spektro sutrikimai – sparčiai augantis reiškinys visame pasaulyje. Per 10 metų vaikų sergamumas autizmo sutrikimais JAV padidėjo 119,4 proc. Šiuo metu JAV jis diagnozuojamas maždaug 1 vaikui iš 60. 1 procentų suaugusiųjų iš Jungtinė Karalystė turi autizmo spektro sutrikimą. Tikslios statistikos iš Lietuvos nėra, mat ji nėra fiksuojama.

Šaltinis: vlmedicina.lt

Share