Autizmas – paslaptis iš didžiosios A

Autizmas – paslaptis iš didžiosios A
21 Geg 2016

Mūsų šešiametis sūnelis Arnas sugalvojo tokią pasaką – kai Dievas jo mažesnįjį broliuką Joną siuntė į Žemę, velnias į jį šovė, ir broliukas pateko į Tritrakių pasaulį, o tik paskui nuslydo į Žemę. Ir dabar mažajam broliukui sunku suprasti, kaip čia viskas yra, nes jis iki šiol įsivaizduoja esąs Tritrakių pasauly. Tritrakiai turi tris kojas ir tris akis – ir mato jie viską kitaip – ir mūsų Jonukas mato viską kitaip. Kai Jonas eina, jis eina pasišokinėdamas – reiškia stato pirma vieną koją, paskui įsivaizduojamąją vidurinę ir tada antrą. Ir kalba tritrakių visai kitokia, bet Jonas įnirtingai bando jos išmokti, dėlto nesimoko mūsų kalbos.

Taip prasideda netrumpa Jonuko istorija, kurią pasakoja jo mama. Jonuką grąžtai domina labiau, nei žmonės. Jis nemoka žaisti, beveik nekalba. Ir atpažinti, kad jis kitoks gali ne iškart. Žmonės jį dažnai bara. Jonukui sunku pritapti įprastame darželyje. Visa puokštė. Ir ką daryti?

Asociacijos „Kitoks vaikas“ narė Eglė Dučinskienė – taip pat mama – dalinasi patirtimi. Stebėdami Jonuką atpažinsime daugybę bruožų, kurie parodo, kad tokį jį padaro ryški autizmo forma. Kokię šie simptomai sužinosite perskaitę „Mamos žurnalo“ straipsnį.

Share