„Verslo žinios“. Atskirtis nuo darželio iki darbo rinkos: neišnaudotas autizmo potencialas

„Verslo žinios“. Atskirtis nuo darželio iki darbo rinkos: neišnaudotas autizmo potencialas
26 Rgs 2016

Autizmo sutrikimą turinčių žmonių išsivysčiusiose šalyse, tarp jų ir pas mus, kone kasmet daugėja. Apmaudu, tačiau sovietmečiu jiems prilipusi psichikos ligonių etiketė dažno lietuvio pasąmonėje iki šiol signalizuoja tą patį. Lietuvoje trūksta kompetentingų specialistų darželiuose, mokyklose, galinčių dirbti su vaikais autistais, o darbo rinka it širma užsitveria nuo negalią turinčių darbingo amžiaus žmonių. Visai be reikalo.

Taigi, daugeliu atveju, tai – požiūrio ir išmonės reikalas. Neišmanėliai bijo, o tokios kompanijos, kaip „Google“, farmacijos gigantas „Wallgreens“ ir britų bankas „Barclays“, Lietuvoje sėkmingai diegiantis savo technologijos ir paslaugų centrus, mielai priima autizmo sutrikimų turinčius darbuotojus ir netgi kuria specialias įdarbinimo programas. Ir tai ne vien tam, kad gautų valstybės subsidijas. Tai – socialiai atsakingos, progresyviai mąstančios įmonės, kurios įžvelgia neišnaudotą darbo rinkos potencialą. Bet tai – geras ir siektinas pavyzdys, ilgos kelionės tikslas. O kaip iki jo nusigauti?

„Mūsų visuomenėje daug kas baigiasi ties „duokit daugiau mokytojų, duokit daugiau pinigų“, tačiau, mano nuomone, kiekvienas specialistas pirmiausia turėtų nuolat tobulinti savo kompetencijas. Jei būtų daugiau noro patiems tobulėti, o ne verkti, reikalai pajudėtų“, – įsitikinusi asociacijos „Kitoks vaikas“ valdybos pirmininkė Daina Šiekštelytė-Valkerienė.

Autizmo spektro sutrikimas trunka visą gyvenimą. Pasak asociacijos „Kitoks vaikas“ steigėjos ponios Eglės Dučinskienės, tokie žmonės turi neįprastų ir ypatingų įgūdžių, kuriuos tereikia pastebėti ir gebėti išnaudoti, stengiantis visapusiškai įtraukti juos į socialinį gyvenimą. Autistai turi išskirtinę regimąją atmintį, dievina rutiną ir labai nori bendrauti. Tiesiog to kartais nemoka.

Asociacija „Kitoks vaikas“ vienija šeimas, auginančias autizmo spektro sutrikimą turinčius vaikus. Ji siekia, kad šie vaikai gautų visokiariopą moksliniais tyrimais paremtą pagalbą ir užaugę rastų tinkamą vietą supratingoje ir išsilavinusioje visuomenėje.

Kviečiame skaityti „Verslo žinių“ straipsnį „ Atskirtis nuo darželio iki darbo rinkos: neišnaudotas autizmo potencialas“ >

Share