D. Pūras: nereikia bijoti turinčiųjų psichikos sutrikimų

D. Pūras: nereikia bijoti turinčiųjų psichikos sutrikimų
20 Lap 2017

„Į psichikos sutrikimų gydymą, reabilitaciją ir sveikatos gerinimą galima labai efektyviai investuoti”, – kalbėjo D. Pūras. Tačiau, gydytojo nuomone, daugiausia finansuojamos tokios įstaigos, kurių tarptautinė bendruomenė rekomenduoja atsisakyti. Ši ydinga sistema paveldėta ir iki šio puoselėjama, tradicijos tęsiamos. „Didelių psichiatrinių ligoninių modelis beviltiškai pasenęs. Tokių seniausiai reikėjo atsisakyti”, – įsitikinęs D. Pūras. Jis teigė, kad patogiau, jei prie ligoninių būtų psichiatrijos skyriai. Panaši situacija yra su didelėmis globos įstaigomis. Mažos būtų efektyvesnės. Kai tokios problemos nesprendžiamos, nėra gerų visuomenės dvasinės sveikatos pokyčių. Psichiatras prisiminė, kad pagal savižudybių skaičių Lietuva pirmauja pasaulyje.

Kad gerų pokyčių būtų, pasak D. Pūro, reikėtų pradėti vykdyti dar 2007 metais Seimo priimtą Psichikos sveikatos strategiją. „Trūksta politinės valios. Praėjus septyneriems metams, ji nepradėta įgyvendinti, – pažymėjo medikas. – Tačiau tėra tam tikras atsirašinėjimas. Kai kurie dalykai vyksta. Dėl vaistų viskas gerai. Tačiau tiek pat lėšų, kaip vaistams, turėtų būti skiriama psichologiniams gydymo metodams, bet to nėra.” Kaip vaizdingai išsireiškė D. Pūras, nėra buldozerio prastumiant psichoterapijos kompensavimą, nėra lobizmo, kad Lietuvos vyriausybė ir Seimo nariai būtų įtikinti, kaip tai svarbu.

D. Pūras kalbėjo ir apie tariamą psichikos sutrikimų turinčių žmonių pavojingumą. Psichiatras jį vadino mitu. Gydytojas teigė, kad tarp moralės ir psichikos nėra nieko bendro. „Psichikos ligoniai dažnai būna be galo aukštos moralės žmonės, jie skruzdėliuko nenužudytų, greičiau apsiverktų, netyčia ant jo užlipę, – tikino D. Pūras. – O samdomi žmogžudžiai ar valstybių vadovai – psichiškai sveiki. Jie nusikaltimus planuoja, žino, kaip viską pridengti.” Pasak psichiatro, tarkime, politikai eina į valdžią, norėdami išsigydyti nuo psichologinių kompleksų, bet tai nėra psichiatrija. O žmonijai peršama mintis, kad visi didieji nusikaltėliai yra psichikos ligoniai.

Daugiau skaitykite>>>
© Lietuvos žinios

Share