Autizmo spektro sutrikimai: pagalba vaikui, šeimai, pedagogams

Autizmo spektro sutrikimai: pagalba vaikui, šeimai, pedagogams
24 Sau 2019

Ne paslaptis, kad į ugdymo įstaigas vis dažniau atvedami įvairių elgesio ir emocijų sutrikimų turintys vaikai. Dažniausiai pasitaikantys – autizmo, įvairūs smegenų vystymosi sutrikimai. Ištirta, kad nėra vienos autizmą sukeliančios priežasties, beje, kaip ir nėra vieno autizmo tipo. Todėl, paprastai, vaikai, turintys autizmo sindromą, būna itin skirtingi, kiekvieno iš jų poreikiai individualūs. Suprantama, kad tokių vaikų ugdymas gali kardinaliai skirtis. Kaip juos integruoti į bendrojo ugdymo(si) aplinką, kaip padėti niveliuoti iškylančius sunkumus ir socializuoti(s) – šių dienų iššūkis?

Ugdymo plėtotės centras, įgyvendindamas elgesio ir emocijų bei kitų raidos sutrikimų turinčių vaikų integracijos į švietimo sistemą priemones, organizavo dviejų dienų seminarą tema „Vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimų, ugdymas: taikomoji elgesio analizė ir įrodymais grįsta praktika“. Seminare įžvalgomis ir praktiniais patarimais dalijosi daugiau nei dvidešimt metų darbo su vaikais, turinčiais autizmo sindromą ir vystymosi negalią, sukaupęs ekspertas Paulas W. Stephany. Jis taip pat yra licencijuotas santuokos ir šeimos terapeutas bei elgesio analitikas. Šiuo metu P. W. Stephany – „Žingsnis po žingsnio“ intensyvios elgesio gydymo programos vaikams, turintiems autizmo sindromą, klinikinis vadovas, dėstytojaujantis humanitarinių ir socialinių mokslų universitete Varšuvoje. Anksčiau jis dėstė Kalifornijos valstijos universitete ir dirbo kaip elgesio analitikas Stanisloso apygardos išsilavinimo tarnyboje.

„Pradėjęs dirbti šioje srityje, dirbau pusiau privačioje mokykloje su vaikais, turinčiais elgesio sutrikimų. Čia tokius vaikus atsiųsdavo valstybinės mokyklos. Šiandien šią sritį išmanau geriausiai ir man patinka joje dirbti“, – sakė P. W. Stephany.

Skaitykite daugiau: http://www.svietimonaujienos.lt/autizmo-spektro-sutrikimai-pagalba-vaikui-seimai-pedagogams/?fbclid=IwAR3uYhnyKlS7PcsgcX9TnLlw2d1ff1YbZkdRsj_T4rPwkfjnR9qrd8OfNKQ

Share