Autizmo dieną žymime mėlynai – 2011

Autizmo dieną žymime mėlynai – 2011
30 Kov 2011

 

Viso pasaulio bendruomenė autizmo dieną mini naudodama mėlyną spalvą. 2010 metais mėlyna šviesa užliejo žymius pastatusi – Empire State Building Niujorke (JAV), televizijos bokšto pastatą Toronte (Kanada), Federacijos aikštę Melburne (Australija), Akbaro bokštą Barselonoje (Ispanija). Šiemet bus apšviesta Sidney opera pastatas (Australija), Kristaus statula Rio De Janeiro (Brazilija), Niagaros krioklys (Kanada).

Kartu su pasauline bendruomene  paminėkim šią dieną.  Balandžio antrą, Autizmo supratimo, dieną dėvėkime mėlyną drabužį arba nupieškime mėlyną saulutę ir tegu visą savaitę nuo balandžio 2-os iki 9-os dienos mėlynų saulučių šviesa sklinda iš mūsų namų, biurų, mokyklų ar automobilių langų bei parodo mūsų supratimą šios negalios ištiktiems žmonėms.

Atsisiųsti saulučių paketą

PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI
2011 03 30

Autizmo dienai – premjera „Juodas balionas“ per Lietuvos televiziją

Kai sutiktas gatvėje žmogus elgiasi keistai, kitaip, negu mums įprasta, sutrinkame. Nes nesuvokiame, kad dažnai keisto elgesio priežastis – autizmas, liga, kuria serga maždaug vienas iš šimto žmonių.

Balandžio 2-oji – tarptautinė autizmo diena, kurią Lietuvos televizija paminės premjera. Šeštadienį, balandžio 2 d. 23.05 val. bus rodoma Berlyno festivalyje apdovanota australų drama „Juodas balionas“ („The Black Balloon“, 2008 m.) . „Normalu“ – reliatyvi sąvoka“, teigia filmo kūrėjai, atskleidę jaudinančią autizmu sergančio vaikino, jo jaunesniojo brolio ir gražuolės draugės istoriją.

Su šeima į kitą miestą persikraustęs šešiolikmetis Thomas trokšta kuo greičiau pritapti naujoje mokykloje, padaryti įspūdį draugams. Netrukus jam pasiseka užmegzti draugystę su žavia mergaite Jackie. Deja, yra viena kliūtis – jo vyresnysis brolis Charlie serga autizmu, bėgiojo po miestą vienomis kelnaitėmis, pačiu netikėčiausiu metu pradeda leisti keistus garsus, o prekybos centre jį ištinka isterija. Ir tai tik keletas Charlie’o poelgių, kurie daro gėdą Thomui, tad šis kartais būna net agresyvus brolio atžvilgiu. Ar pavyks Thomui, padedamam tėvų ir Jackie, suprasti ir pamilti savo vyresnįjį brolį?

Balandžio 2-osios išvakarėse, penktadienį, apie autizmą kalbės Lietuvos televizijos laida „Labas rytas“, laidoje dalyvaus Pasaulinės sveikatos organizacijos Lietuvoje vadovas Robertas Petkevičius ir medicinos mokslų daktarė Liudvika Starkienė.

Autizmas – išsivystymo sutrikimas, kuris paprastai lemia nepakankamą socialinių įgūdžių išsivystymą ar šio vystymosi sulėtėjimą. Teigiama, kad lengva autizmo forma sirgo ar serga daugelis genijų, tarp jų Einsteinas ir Billas Gatesas.

Share