Visi autizmo sutrikimą turintys asmenys turi gauti kokybišką pagalbą

Visi autizmo sutrikimą turintys asmenys turi gauti kokybišką pagalbą
02 Bal 2013

Pasitinkant šeštą kartą minimą Pasaulinę autizmo supratimo dieną, siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į autizmo sutrikimą ir pabrėžti, kad nepriklausomai nuo socialinės padėties, religijos, rasės, tautybės, autizmo sutrikimą turintys asmenys turi teisę į ankstyvąją diagnostiką, kokybišką pagalbą ir socialinį gyvenimą.

Prieš dešimtmetį šis sutrikimas buvo priskiriamas retoms ligoms, deja, jį turinčių asmenų skaičius nuolatos auga. 2013 m. kovą paskelbto JAV Ligų kontrolės ir profilaktikos centro tyrimo duomenimis, autizmo sutrikimas nustatomas vienam iš 50 vaikų. Lietuvoje valstybiniu mastu ši problema neįvardijama, nes nėra renkami statistiniai duomenys. Specialistų nuomone, šis skaičius gali siekti apie 4500.

„Sulig diena, kai šeimos išgirsta diagnozę autizmas, gyvenimas susijaukia“, sako asociacijos „Kitoks vaikas“, vienijančios šeimas auginančias šio sutrikimo paliestus vaikus, pirmininkė Eglė Dučinskienė. „Pasijuntame kaip niekad pažeidžiami, palikti patys spręsti dažnai iškylančias ir precedento neturinčias „kitokio“ vaiko problemas. Vieni iš mūsų ugdo vaikus, naudodamiesi privačiomis specialistų paslaugomis, kiti – leisdami į valstybines institucijas, kurios nėra pasiruošę dirbti su autizmą turinčiais vaikais, treti – priversti pamesti darbą ir užsidaryti su vaiku, turinčiu sunkią negalę, namuose. Rūpesčių našta nesumažėja ir sulaukus pilnametystės. Ji tampa dar sudėtingesnė, kadangi suaugusių žmonių į vaikų darželius ir mokyklas nebepriima“.

Lietuvoje nėra vieningos pagalbos šiems vaikams sistemos, trūksta bendradarbiavimo tarp sveikatos priežiūros, švietimo ir socialinių paslaugų sektorių. Kitose šalyse taikomo ir valstybės lėšomis finansuojamo paslaugų teikimo modelio centre yra autizmo sutrikimą turintis vaikas ir jo šeima, o paslaugos teikiamos namuose, ugdymo įstaigose ir bendruomenėse, tokiu būdu skatinant vaikų integraciją į visuomenę. Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Profilaktinės medicinos katedros docentės dr. Liudvikos Starkienės, lėšos, kurios skiriamos šių vaikų korekcijos ir ugdymo programoms, laikomos ne išlaidomis, o investicija į vaiko ateitį, kuris užaugęs taps pilnaverčiu visuomenės nariu, prisidedančiu prie šalies ekonominės gerovės kūrimo.

Autizmas – tai įvairiapusis raidos sutrikimas, pasireiškiantis sutrikusia netolygia raida nuo ankstyvosios vaikystės, vyraujant socialinio bendravimo ir kalbos sutrikimams, elgesio bei interesų ypatumams. Paplitusi klaidinga nuomonė, kad visi autizmo paliesti vaikai ir suaugusieji turi ypatingų gebėjimų ir talentų – deja, tokių yra tik nedidelė dalis.

Elta pranešimas »

Share