Laiškas Europos Sąjungos Sveikatos ministrų susitikimui

Laiškas Europos Sąjungos Sveikatos ministrų susitikimui
06 Lie 2013

Gerbiamas Ministre,

2013 m. gegužės 28 – birželio 1 d. Kaune vyko 12-oji Baltijos vaikų neurologų asociacijos mokslinės – praktinės konferencijos renginiai, kuriems buvo suteiktas Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai 2013 m. renginio statusą turinčių nevyriausybinių organizacijų (NVO) ir socialinių partnerių susitikimų statusas.

Gegužės 28-29 d. satelitiniame seminare „Vaikystės autizmas: iššūkiai ir galimybės“ greta vaikų neurologų, vaikų psichiatrų, psichologų, logopedų bei autizmą turinčius vaikus auginančių tėvų organizacijų atstovų dalyvavo ir pasaulyje žinomi ekpertai lektoriai iš Švedijos, JAV. Džiugu, kad seminare dalyvavo ir LR SAM Šeimos sveikatos skyriaus vyr. specialistė Valerija Milda Tabarienė. Seminaro metu buvo pristatyti tarptautiniai šiuolaikiniai mokslo bei sveikatos priežiūros organizavimo pasiekimai ir standartai autizmo srityje, taip pat aptarta padėtis Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse.

Seminaro ir konferencijos dalyviai pritarė, kad reikėtų pradėti kompleksiškai peržiūrėti ir ženkliai patobulinti šiuo metu teikiamą visavertę (medicininę, socialinę bei edukacinę) pagalbą autizmą turintiems vaikams ir jų šeimoms bei pradėti spręsti per daugelį metų susikaupusias problemas, būdingas Baltijos (beje, ir kai kurioms kitoms Rytų Europos – žr. prisegtą dokumentą apie 2007 m. atliktą padėties tyrimą) šalims. Seminaro ir konferencijos organizatoriai buvo įpareigoti parengti laišką ES Sveikatos apsaugos ministrams, raginantį atkreipti dėmesį į vaikų, kuriems nustatytas autizmas ar kiti raidos sutrikimai, sveikatos priežiūrą ir suteikti impulsą pažangiems pokyčiams.

Siunčiame šį laišką ir Jums, tikėdamiesi konstruktyvaus geranoriško bendradarbiavimo.
12-osios Baltijos vaikų neurologų asociacijos ir seminaro “Vaikystės autizmas: iššūkiai ir galimybės” dalyvių vardu, pagarbiai,

Prof. Milda Endzinienė
Lietuvos vaikų neurolgų asociacijos valdybos pirmininkė
12-osios Baltijos vaikų neurologų asociacijos org. komiteto pirmininkė
LSMU Neurologijos klinikos profesorė

Laiško originalas angliškai (.pdf)

Share