Dokumentinis filmas „Žmogus – fotoaparatas“ iš serijos „Nepaprasti žmonės“

22 Bal 2014

Styvenui Uiltšairui (Stephen Wiltshire) 33-ji. Jis – nepaprastai talentingas autistas. Jis yra vienas iš mažiau nei šimto pasaulio autistų-genijų. Kai kurie jų išsiskiria matematiniais ar muzikiniais sugebėjimai, o Styvenas yra menininkas genijus. Vos pažiūrėjęs jis gali tiksliai nupiešti ištisą miestą.

Šiandien Styvenas – tylus ir savimi pasitikintis jaunuolis, bet vaikystėje dėl jo autizmo šeimos nariams ir mokytojams kilo nemažai sunkumų, nes tuomet autizmo diagnozė būdavo netiksli ir pasitaikydavo retai.

Urbanistiniai piešiniai ir miesto architektūra tapo Styveno aistra – galbūt todėl, kad jie asocijuojasi su stabilumu, tvirtumu, kas labai imponuoja autistams. Neilgai trukus, Styvenas patraukė daugelio žmonių dėmesį ne tik savo šalyje, bet ir užsienyje. Įspūdingai detalius ir techniškai tikslius piešinius jis kuria ir eksponuoja daugelyje žymių pasaulio miestų.

Šiandien Styvenui metamas bene didžiausias iššūkis – penkiolika minučių skrydžiui malūnsparniu virš Londono ir penkios dienos nupiešti keturių metrų pločio sostinės panoramai. Ar pavyks iš atminties atkurti gimtojo miesto vaizdą iš paukščio skrydžio?

Share