Forumo „Kai laimi visi“ Kauno miesto savivaldybėje atgarsiai ir pranešimai

Forumo „Kai laimi visi“ Kauno miesto savivaldybėje atgarsiai ir pranešimai
14 Geg 2014

Asociacija „Kitoks vaikas“ inicijavo ir organizavo gegužės 12 d. Kauno miesto savivaldybės salėje FORUMĄ „KAI LAIMI VISI: Vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimą diagnostika, paslaugos, pagalba, integracija į ugdymo įstaigas ir visuomenę. Realijos ir galimybės“.

Forumas – Visuotinės veiksmo savaitės (Global Action Week) „Švietimas ir negalia“, dalis. Forume dalyvavo virš 80 dalyvių: tėvai, pedagogai, mokyklų direktoriai, specialistai, medikus, socialiniai darbuotojai, psichologai, ŠMM viceministrė Edita Tamošiūnaitė.

Forumo tikslas – pristatyti visuomenei, švietimo, medicinos, socialinės apsaugos darbuotojams realią situaciją integruojant ir teikiant pagalbą vaikams su autizmo spektro sutrikimais bei pasidalinti naujai atsiveriančiomis perspektyvomis vaikams su ASS.

Forumo metu buvo pabrėžta tarpžinybinio bendradarbiavimo svarba tarp trijų ministerijų: Sveikatos apsaugos (SAM), Švietimo ir mokslo (ŠMM) bei Socialinės apsaugos ir darbo (SADM). LR Švietimo ir mokslo viceministrė E. Tamošiūnaitė bei R. Labinienė (LR ŠMM neformalaus ugdymo ir švietimo pagalbos sk. vyr. specialistė) aptarė ir pristatė vaikų, turinčių SUP kokybiško ugdymo galimybes bei inkliuzinio švietimo plėtotės gaires. Labdaros paramos fondo „Algojimas“ vadovė A.Stančikienė forumo dalyviams iliustravo negalią turinčio vaiko ir šeimos situaciją Lietuvoje. Vilniaus Balsių pagrindinės mokyklos direktorė dr. L. Kačiušytė Skramtai kalbėjo apie sėkmingo ugdymosi viziją, kuomet autizmo diagnozę turintis vaikas yra ugdomas bendrojo lavinimo mokykloje. Taikomosios elgesio analizės (ABA) terapeutės – konsultantės V. Juškevičiūtės pranešime „Autizmas. Diagnostika. Gydymo būdai“, kalbama apie sėkmingos elgesio terapijos metodą (ABA), dirbant su vaikais, kuriems diagnozuotas autizmas bei detaliai įvardinta Jungtinės Karalystės patirtis kaip veikia paslaugų sistema žmonėms, turintiems ASS. Forume sulaukėme ir medikų, dr. A. Prasauskienė Kauno Vaikų reabilitacijos centro direktorė skaitė pranešimą „Paslaugos autizmo diagnozę turintiems vaikams Lietuvoje. Mitai ir tikrovė“. Kauno vaikų habilitacijos centro direktorė V. Gurbininkienė pristatė KVAC ypatumus dirbant su autizmo spektro sutrikimus turinčiais vaikais. Specialioji pedagogė–metodininkė, dirbanti Vilniaus „Atgajos“ specializuotoje mokykloje ir VšĮ „Isadd Lietuva“ kalbėjo apie esamus pagalbos teikimo būdus Lietuvoje vaikams su ASS. Vaikų, turinčių specialiuosius ugdymosi poreikius bei autizmo spektro sutrikimą ir jų šeimas forume atstovavo dvi asociacijos: „Lietaus vaikai“, pristatė save ir kalbėjo apie tėvų lūkesčius bei asociacija „Kitoks vaikas“, inicijavus, organizavus ir moderavus forume pasisakė už tarpžinybinio bendradarbiavimo svarbą. Tuo tikslu, asociacija „Kitoks vaikas“ forumo metu vykdė forumo dalyvių apklausą ir įvairių specialistų kvalifikuotų siūlymų teikimą trims ministerijoms bei inicijavo tarpžinybinės darbo grupės „dėl medicinos, švietimo ir socialinių kompleksiškai teikiamų paslaugų užtikrinimo vaikams, turintiems autizmo spektro sutrikimus bei pagalbos jų šeimoms“.

Nuotraukų galerija Vaikų ir jaunimo centro „Facebook“ puslapyje »

Forume, pranešimus skaičiusių ir sutikusių juos viešai pristatyti, dalyvių pranešimai:

Share