LITEXPO Knygų mugėje Eglė Gelažiūtė–Petrauskienė pristato naują knygą „…o mano brolio vardas Tomas“

LITEXPO Knygų mugėje Eglė Gelažiūtė–Petrauskienė pristato naują knygą „…o mano brolio vardas Tomas“
15 Vas 2016

Grafikė, knygų iliustratorė Eglė Gelažiūtė–Petrauskienė, gyvenanti UK, augina sūnų, turintį autizmo sutrikimų. Ji iliustravo ir jau gerai žinomą knygą „Lietinių istorijos“. LITEXPO Knygų mugėje, Knygų šalis 4 salėje, vasario 27 d., šeštadienį 12.00–13.30 valandą, specialiame susitikime su skaitytojais, autorė pristatys savo naują knygelę „…o mano brolio vardas Tomas“. Tuo pačiu metu vyks ir kūrybinės dirbtuvės 7–11 metų vaikams „Nupiešk savo rūpestį“.

Šią knygelę parašiau ir nupiešiau kai Tomukui buvo septyneri metai, vyresnėliui Adomui kiek daugiau – tai toks amžius, kai pas mus užsukdavo daug Adomo draugų ant paspirtukų, kaimynų vaikų, naujų žmonių su Tomu nesusidūrusių anksčiau. Man pačiai toks vaikas buvo visiškai kitas pasaulis, tai kaip suprasti jį kitiems? O vaikams žaidžiant kyla klausimų, kurių nekildavo kol visi buvo mažesni.- „kodėl jis nekalba?“, „kodėl jis nežaidžia su mumis?“ Tomas buvo kiek ūgtelėjęs, sodindavau visus vaikus kartu vakarienės. O Tomas valgydavo tik lakstydamas ir retkarčiais prisėsdamas arba išvis – stovėdamas ant kėdės… Na neįprasta… „Ir kodėl jo nebara mama?“ Kodėl staiga toks visai nemažas berniukas rėkia klykia kaip mažylis? Pamačiau, kaip kiekvienam reikia paaiškinti kodėl Tomas kitoks, kodėl nekalba ir kaip vaikams nuo to šiek tiek aiškiau pasidaro, – nes prisipažinkit, ar matėt kas iš arti autistą vaiką, jei neteko asmeniškai susidurti – aš pati tikrai nieko apie juos nežinojau, arba žinojau labai jau mažai, kol neturėjau Tomo. O tokie „kitokie vaikai“, jie egzistuoja, gyvena, auga, mokosi, žaidžia šalia mūsų ir apie juos reikia pasikalbėti visiems. Tam, kad kai susidursite, atpažintumėt… ir kad lengviau būtų užduoti „nepatogius“ klausimus. Kad būtų lengviau ir paprasčiau pasikalbėti, nes kiekvienas autistas vaikas turi brolius ir sesutes, tėvus, senelius kurie ne savo noru atsidūrė kitokio vaiko pasauly – norėčiau kad ši knygutė palengvintų jiems pokalbius apie autizmą, nes kaip kitaip suprasti žmonėms, juolab vaikams, kaip čia kas… Vadinkime Tomuko istoriją šviečiamąja knygele.

Apie autorę

Eglė Gelažiūtė–Petrauskienė su sūnumi Tomu

Eglė Gelažiūtė–Petrauskienė gimė 1974 m. sausio 14 d. Kaune.
1995 m. baigė bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje, Grafikos katedroje.
1997 m. baigė magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje, Foto-video (dabar Medijų) katedroje.
Nuo 2003 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Šiuo metu gyvena ir kuria Anglijoje.

Kūrybos sritys

Knygų iliustracijos, apipavidalinimas, estampas.

Parodos

Surengė 8 asmenines ir dalyvavo daugelyje tarptautinių parodų, iš kurių svarbiausios: 2015 Sarajah vaikų knygų iliustracijų paroda; 2015 Tarpey open, Midlands UK; 2014 Rygos knygos kvadrienalė 2014; 2011 Illustrarium: Šiuolaikinė Lietuvos vaikų knygų iliustracija; 2013 Bolonijos vaikų knygų mugė, Italija; Keliaujanti paroda Contemporary Lithuanian Children‘s Book Illustration, Italija, JAV, Belgija, Liuksenburgas; 2000 7-oji knygos meno paroda, Vilnius; 18-oji tarpatuinė iliustracijų bienalė, Bratislava, Slovakija; 2003 paroda Notebook, Pinkard Gallery, Bunting Centre, JAV; 2005 20-oji tarptautinė iliustracijų bienalė, Bratislava, Slovakija.

Apdovanojimai

2000 Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus apdovanojimas už meniškiausiai iliustruotą knygą paaugliams „Melų diena“. 2001 Lietuvos knygos meno konkurso „Gražiausios metų knygos“ premija už knygą „Maldos iš Nojaus arkos“. 2004 Lietuvos knygos meno konkurso „Gražiausios metų knygos“ diplomas už S. Gedos knygą „Pelytė Sidabrytė“. 2014 Premija Stafordšyro grafystės metinėje parodoje už monotipiją, Jungtinė Karalystė.

Share