Autistų polinkis į… genialumą. Jūsų dėmesiui – David Barth

Autistų polinkis į… genialumą. Jūsų dėmesiui – David Barth
25 Lie 2016

Nėra ką sakyti – autizmas nėra Dievo siųsta palaima. Susilaukus vaiko, turinčio autizmo spektro sutrikimų, iškyla daug sunkumų – ypač, jei dar nėra suvokta, įvardyta ar paskelbta diagnozė. Nežinojimas dar labiau apsunkina tėvus, artimuosius ir pedagogus. Ir visgi, kai kurie autizmo bruožai gali virsti tam tikrais žmogaus, turinčio autizmą, privalumais. Juk netrūksta istorijų apie keistuolius talentigus profesorius!

Fiksacija, riboti pomėgiai, ypatingas koncentruotas dėmesys vienam dalykui – vienas ryškiausių autizmo bruožų. Jį nesunku atpažinti ir susipažinus su aštuoniolikmečiu Deividu Bartu (David Barth).

Vos išmokęs rankoje laikyti pieštuką, Deividas pradėjo piešti. Tuomet jam buvo maždaug du metai. Berniukas turi dar vieną išskirtinį bruožą – be galo domisi gamta, todėl nenuostabu, kad sustojęs gatvėje jis gali į ką nors įsistebeilyti ir žiūrėti, žiūrėti, žiūrėti. Deivido dėmesį prikausto gyvoji gamta, ypač jos detalės. Jas jis fiksuoja popieriuje ir, reikia pastebėti, itin gražiai. Darbai primena žymaus menininko Styveno Uiltšero (Stephen Wiltshire), kuris iš atminties piešia detalius miesto peizažus, kūrybą.

Deivydo talentas neliko nepastebėtas. Dar 2005-ais, jis laimėjo pirmąją vietą Rusijos meno mokyklos organizuotame konkurse. 2007-ais, komiksų kategorijoje pelnė prestižinį Caldenborgh Jong Talentprijs apdovanojimą. 2009-ais iš Paul Kerrebijn rankų gavo jo paties sukurtą dovaną už tai, kad laimėjo piešimo konkursą, kurį organizavo Karališkasis jūrų laivyno muziejus. Niujorke išleistoje knygoje „Piešiantis autizmas“ puikuojasi Deivido pieštas paukščių pasaulis – piešinyje 397 rūšių paukščiai! Berniukas savo pirmąją parodą surengė 2004-ais, o 2007-ais pristatė darbus Art Group Hillegersberg parodoje. 2010-ais Deividas su savo mama išleido komiksų knygelę Wat is er toch met Kobus? (Kas atsitiko Kurčiui?), kur jis pasakoja, kaip pats išgyvena autizmą. Tais pačiais metais jis pasirodė Olandijos nacionalinės televizijos laidose, o vėliau savo darbus rodė įvairiose Roterdamo prestižinėse galerijose.

Šaltiniai: straipsnis „Gyvunijos pasaulyje“ (rus.) ir Deivido Tumblr.com paskyroje (angl.).

Share