Penki patarimai, kad vaikai elgtųsi geriau

Penki patarimai, kad vaikai elgtųsi geriau
07 Lap 2016

Chrissy Kelly augina du berniukus su autizmo spektro sutrikimu. Savo tinklaraštyje Life With Greyson + Parker (liet. Gyvenu su Greisonu ir Parkeriu) dalinasi savo patirtimi. Viename straipsnyje ji išdėstė penkis kasdienius būdus, kurie apramina jos vaikų pykčio ar agresijos priepuolius, padeda vieniems kitus geriau suprasti ir visiems suteikia ramybės. Autorė pabrėžia, kad šie patarimai tinka ne vien autistiškiems vaikams – juos galima taikyti visiems vaikams.

  1. Jei keičiate veiklos pobūdį, skirkite tam laiko. Pirmiausia, įspėkite vaiką: „Po 5 minučių eisime praustis“. „Po 2 minučių iš parko keliausim namo“. Tam, kad vaikas suvoktų, kiek jam liko laiko, galite išmaniajame telefone įjungti laikmatį. Tai padės vaikui geriau pajusti, kiek liko laiko, ir kaip jį galima išnaudoti. Vaikas pamažu taps labiau savarankiškas.
  2. Pirmiausia tai…, o tada…. Vaikui aiškindami, ką veiksite, planą pateikite dalimis. Pavyzdys: „Pirmiausia baigsime pietauti, o tada eisime į lauką.“ Arba „Pirmiausia susitvarkysime, o tada eisime į parką“. Atsižvelgiant į vaiko gebėjimus, šią struktūrą galima vaizduoti paveikslėlių ar piktogramų pagalba, nupiešti patiems arba parašyti.
  3. Skatinkite teigiamą vaiko elgesį. Būtinai pagirkite vaiką jei jis ką nors padarė gerai. Tai jam padės suprasti, kas jums patinka, kas yra gerai. Drausti ir sakyti „Ne“ neveiksminga. Žinoma, yra vaikų kurių žodinis paskatinimas neveikia. Jiems galima duoti ledinuką, priklijuoti lipduką ar tiesiog apkabinti.
  4. Labiau rūpinkitės tuo, ką vaikui reikia padaryti, o ne tuo, ką reikia nustoti daryti. Venkite žodžių „baik“, „nedaryk“, „nustok“. Kalbėkite ramiai, nešaukite ant vaiko.
  5. Išlikite ramūs. Žinoma, tai nelengva, jei auginate vaikus su autizmo spektro sutrikimu. Jums padės kvėpavimo pratimai.

„Sunku patikėti, kaip pasikeitė vaikų elgesys pradėjus taikyti elgesio terapiją. Jie dabar daug laimingesni. Jie rečiau susierzina ir daug daugiau supranta“, – pasakojo Chrissy Kelly.

Visas straipsnis anglų kalba >

Share