„ChangeMakers‘ON“: socialinė inovacija „Focus“ autistiškiems vaikams

„ChangeMakers‘ON“: socialinė inovacija „Focus“ autistiškiems vaikams
29 Geg 2017

Be galo iškalbus, kūrybingas, iššūkių nebijantis Leonas Milius, kurdamas produktą savo veiklai, suprato, kad gali padėti ir kitiems, kasdien susiduriantiems su autistiškais vaikais. Jis nusprendė sukurti žaidimų programą, kuri tokiems vaikams padėtų lengviau išmokti kategorizuoti daiktus (spalvas, formas, daiktų paskirtį) bei palengvintų jų integraciją į visuomenę.

Kaip sugalvojote kurti produktą būtent autistiškiems vaikams?

Aš dirbu šioje srityje, man visada patiko technologijos, todėl svarsčiau, kad reiktų programėlės, padėsiančios man darbe. Supratau, kad tai būtų ne tik pagalba sau pačiam, bet ir suteiktų galimybę autistiškiems vaikams mokymosi procesą paversti smagiu ir įdomiu. Dirbdamas su vaikais pastebėjau, kad kai kuriuos iš jų technologijos labai motyvuoja dirbti, todėl sukūriau žaidimą, kuris sveikiems vaikams galbūt būtų visiškai neįdomus, bet autistiškiems vaikams – labai naudingas mokymosi procese.

Su autistiškais vaikais dirbu ne vienerius metus. Daug domiuosi ir esu bandęs begales programėlių, jų yra tikrai gerų ir naudingų. Bet visos turi kažkokių trūkumų. Pavyzdžiui, kalbant apie grįžtamąjį ryšį, neteisingai atlikus užduotį, kai kurios jų skleidžia garsą, signalą, o tai blaško vaiką. Mano žaidime nėra nereikalingų dėmesį atitraukiančių garsų ar vaizdų, žaidimas apdovanoja tik tuomet, kai atsakoma teisingai iš pirmo karto. Taip išvengiame atsitiktinių vaiko pasirinkimų, jie stengiasi sugalvoti teisingą atsakymą, o ne jį atspėti. Panašias užduotys vaikai mokosi daryti su gyvais daiktais, bet kartais jiems būna nuobodu, arba sunku suprasti, ko iš jų norima. „Focus“ žaidimas palengvintų darbą mokytojui, vaikas suprastų žaidimo taisykles ir galėtų jas pritaikyti su tikrais daiktais ateityje. Atsižvelgus į visas programas, kurias esu išbandęs, pritaikius turimą patirtį bei pasitarus su ekspertais, manau sukursime unikalų įrankį, pasižymintį praktiškumu, kuris bus visiška inovacija, – pasakojo kūrėjas.

Visą straipsnį skaitykite 15min.lt >

Share