D. Pūras: „Viskas mūsų rankose“

D. Pūras: „Viskas mūsų rankose“
14 Bir 2017

Birželio 6 d. Ženevoje Jungtinių Tautų pranešėjas teisės į sveikatą klausimais prof. Dainius Pūras pristatė pranešimą apie apie teisę į psichikos sveikatą, šios teisės įgyvendinimo problemas pasaulyje ir apie būtinas permainas. Rasa Baškienė kalbino prof. D. Pūrą apie situaciją, kurioje yra atsidūrusi Lietuvos psichiatrija.

Šveicarijoje reikia laukti didžiulėse eilėse, norint vaiką leisti į darželį, kurį lanko psichinę ir fizinę negalią turintys vaikai. Šveicarai supranta, kad vaikai labai nesunkiai priima kitokius žmones, jei aplinkiniai į juos žiūri natūraliai, be išankstinių nuostatų ir stigmatizavimo.

Vaikai išmoksta tolerancijos, ir to ypač svarbu mokyti ikimokykliniame amžiuje, kai vaikai dar nėra užsikrėtę ta suaugusiųjų skiepijama stigma. Žmonės negimsta su neigiama nuostata, jie perima ją iš šeimos, bendruomenės ir visuomenės. Mūsų švietimo sistemoje matau didelę problemą. Ji didžiuojasi, kad daug vaikų, turinčių specialiųjų poreikių, jau yra integruota į bendrojo ugdymo įstaigas, bet atvykę ekspertai iš užsienio teiraujasi, kodėl pas mus ugdymo įstaigose nėra vaikų su „tikra“ negalia. Mūsų ugdymo įstaigos priima vaikus, turinčius itin lengvą negalią, o vaikus su cerebriniu paralyžiumi, Dauno sindromu, sunkiu autizmu atmeta. Čia ir prasideda rūšiavimas.

Visą straipsnį kviečiame skaityti portale Bernardinai.lt >

Share