Į žmogų orientuota sistema padeda užtikrinti neįgalių vaikų poreikius

Į žmogų orientuota sistema padeda užtikrinti neįgalių vaikų poreikius
13 Lap 2017

Gargždų „Kranto“ pagrindinėje mokykloje vyko konferencija „Vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimą, ugdymas, ankstyvoji intervencija ir įtrauktis“. Į konferenciją susirinko beveik 200 dalyvių, tarp kurių buvo ne tik Klaipėdos rajono, bet ir aplinkinių rajonų ypatingų vaikų tėvai, juos ugdantys mokytojai ir specialistai, sprendimų priėmėjai.

Moderuojant Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorei Neringai Tarvydienei įvairių sektorių atstovai įvardino pagrindinius iššūkius, iškylančius sistemai, institucijai, šeimai, siekiant užtikrinti vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimą, poreikius. Taip pat pateikta ir pasiūlymų, kaip šiuos iššūkius įveikti. Konferencijos svečiai: klinikinė psichologė, VšĮ „ISADD Lietuva“ direktorė iš Australijos Jura Tender ir VšĮ „Kitoks vaikas“ valdybos pirmininkė, mama Daina Valkerienė tikslingai dalinosi savo žiniomis tiesiogiai kreipdamosi į konferencijoje dalyvaujančius tėvus – pristatė  pranešimą „Pagalba vaikui, turinčiam autizmo spektro sutrikimą: tėvų vaidmuo ugdymo procese“. Pranešėja detaliai pristatė, kaip įvertinti vaiko poreikius ir atlikti jų analizę, kaip komunikuoti su mokykla, kas yra vaiko ugdymas, kaip sudaryti planą ir jo laikytis.

Tėvai, mokytojai, specialistai ir mokyklos turi jungtis į pagalbos grupes ir keistis informacija bei patirtimi. Sistema turi būti lanksti ir orientuotą į žmogų. Specialistai ir kiti konferencijos dalyviai turi tęsti darbą ir tarpusavyje palaikyti ryšį, o sprendimų priėmėjai – įgyvendinti šios konferencijos metu įvardintus problemų sprendimo būdus.

Visas straipsnis lrytas.lt>>>

 

Share