Mamos laiškas kitokio vaiko klasės draugams

Mamos laiškas kitokio vaiko klasės draugams
03 Geg 2019

Kai esi mama, negali galvoti tik apie save. Mama viską apsvarsto du kartus: vieną kartą už save, kitą kartą už savo vaiką. (S. Loren)

Aš, Kajaus mama, kreipiuosi į Jūsų širdis ir protus. Žinau, kad kiekvienas turim stiprybių, kuriomis stengiamės padaryti įspūdį ir silpnybių, kurias stengiamės paversti savo paslaptimi.

 Jonas ir Domas – puikūs piešėjai, Eduardas – išmano technikos subtilybes, Barbora – turi nepriekaištingą aprangos stiliaus pojūtį, Elzė – origami asė, Kotryna – geros nuotaikos ambasadorė, Saliutė – turi pavydėtiną ramybę, Leonardas – didžiulį norą mokytis, o Kajus – puikią atmintį. Čia tik maža dalelė jūsų nepaprastumų, vadinamų stiprybėmis.  

Su silpnybėmis yra šiek tiek kitaip. Negaliu įvardyti kiekvieno jūsų net ir mažiausios silpnybės, nes jūs stengiatės nerodyti jų viešai. Tuo tarpu Kajus kartais būna įkyrus, nesukalbamas, su savais keistais įpročiais, principais bei pykčiais. Nors išoriškai jis nesiskiria nuo jūsų – mėgsta, klausyti muzikos, naršyti internete, sportuoti ir svajoti taip kaip jūs, tačiau jis šiek tiek kitoks. Mokykloje, kasdien jo laukia daugybė iššūkių, vienas kurių –  neišsiskirti iš grupės. Jam labai reikia jūsų draugystės. Jis liūdi, jei yra atstumtas, ar kartais pašieptas. Dažnai, slėpdamas savo liūdesį, pasidaro piktas, nesukalbamas, įkyrus. Prašau jam atleisti. Kajus turi autizmo spektro sutrikimą.

Aš norėčiau, kad jūs suprastumėt su kokiais sunkumais jis susiduria kasdien:

  • Girdėdamas daug žodžių jis dažniausiai nesupranta pokalbio esmės, todėl kalbėkit su juo trumpais sakiniais
  • Jei norit jam perduot žinią – parašykit ant popieriaus skiautelės. Jam lengviau suprasti ir mokytis ne girdint, o matant.
  • Jam sunku sukaupti dėmesį. Maža smulkmena, ir jo mintys nubėgo į šoną.
  • Jis girdi viską iš karto – mokytojo balsą, pranešimus apie gaunamas sms žinutes  draugo kišenėje, žingsnius koridoriuje, vėją už lango, vandens tekėjimą radiatoriuose, jūsų širdžių plakimą.
  • Gero elgesio jis mokosi iš jūsų. Deja, blogo elgesio taip pat.
  • Patyręs kad ir mažiausią nesėkmę jis labai susijaudina ir dažnai pasielgia nederamai, tuo sukeldamas aplinkinių pasipiktinimą. Jis žino gero elgesio taisykles, bet jam nevisada pasiseka jų laikytis
  • Nuolat jaučia didelę įtampą dėl to, kad yra kitoks, dėl galimų nesėkmių ir dėl aplinkinių požiūrio į jį. Aš, kaip mama, irgi nuolat jaučiu nerimą, ar Kajus neįžeidė, neužgavo savo klasioko, ar mokytojo.

Būdamas kitoks, mano sūnus sukelia nemažai sunkumų, bet jam  pasisekė, kad sutiko jus. Padėkim vieni kitiems atskleisti savo nepaprastumus. Žinau ir tikiu, kad visų širdyse yra daug šviesos atjautos vieni kitiems. Būkim draugais.

Kajaus mama

Share