Diskusija: „2024 m.: ar jau pasiruošėme?“

Diskusija: „2024 m.: ar jau pasiruošėme?“
02 Lie 2020

Šiandieną galime švęsti – birželio 30 d. popietę LR Seimas priėmė Švietimo įstatymo pakeitimus, kurie naikina diskriminuojančias nuostatas negalią ir specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams: jie galės lankyti artimiausią jo gyvenamoje vietoje esančią bendrąją mokyklą, bus priimami visiškai lygiais pagrindais su kitais mokiniais. Taip pat gerokai išsiplės pagalbos sistema mokyklose. Numatoma galimybė, kad pamokose bei kitose mokinių veiklose dalyvautų du mokytojai, švietimo pagalbos specialistai, mokinio padėjėjai, numatoma daugiau alternatyvios komunikacijos priemonių, kai mokykloje ugdomi vaikai turintys autizmo spektro sutrikimą ar regėjimo bei klausos negalią.

Naujos Švietimo įstatymo nuostatos būtų įgyvendinamos palaipsniui ir galutinai įsigaliotų nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. Nuo tų metų rugsėjo bendrosios mokyklos nebegalės atsisakyti priimti specialiųjų ugdymosi poreikių vaikų ir nukreipti į specialiąsias mokyklas. Iki to laiko savivaldybės, mokyklos turi padaryti visus darbus, kad jiems būtų sukurtos visos sąlygos, o valstybė — skirti reikiamų lėšų.

Taip sutapo, kad šiandieną, iki Seimo sprendimo, asociacija „Kitoks vaikas“ organizavo aktualią diskusiją „2024 m.: ar jau pasiruošėme?“, kurioje su įvairių institucijų atstovais, pedagogais, tėvais, ekspertais diskutavome apie tai, kaip galime paspartinti įtrauktį nelaukiant 2024 m. Aptartos švietimo pagalbos problemos, galimi sprendimai, pristatyti numatomi pokyčius, finansavimas, įvairios priemonės, skirtos įtraukties didinimui.

Diskusijoje kėlėme klausimus:

  • Kaip praktiškai bus įgyvendinami įstatymo pakeitimai? Kokie konkretūs žingsniai, veiksmų planas numatytas 2020 – 2024 m.?
  • Ar įmanoma sparčiau įgyvendinti visas reikiamas priemones?
  • Kodėl, investavus į specialiųjų mokymosi poreikių vaikų ugdymo gerinimą milijonus ES lėšų, mokyklos vis dar nepasiruošę šių vaikų priimti?
  • Kaip kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie įtraukties didinimo?

Diskusijoje dalyvavo prof. Dainius Pūras, ŠMSM Švietimo pagalbos skyriaus vedėja Grazina Seibokiene ir vyresnioji specialistė Almeda Kurienė; Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Eglė Čaplikienė; Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Jankūnaitė; Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro, Sutrikusios raidos vaikų konsultavimo skyriaus specialioji pedagogė Renata Greimaite; pedagogai, NVO ir tėvų atstovai. Diskusiją moderavo Kristina Paulikė

Dėkojame visiems dalyviams ir linkime kuo didžiausios sėkmės didinant įtrauktį.

Renginys yra projekto „Autizmo spektro sutrikimą turinčių asmenų teisių gynimas”, finansuojamas Neįgaliųjų reikalų departamento prie SADM.

Daugiau skaitykite TV3 naujienų portale »

Share