Psichologė Jura Tender pristatė seminarą „Prasmingas vaikų auklėjimas“

17 Lap 2014

Lapkričio mėnesį Lietuvoje vėl vieši daugeliui gerai pažįstama lietuvių kilmės klinikinė psichologė, ISADD Lietuva direktorė iš Australijos, Jura Tender. Lapkričio 9 dieną, ji surengė seminarą „Kitoks vaikas“ Klaipėdos skyriaus šeimoms, auginančioms autizmo spektro sutrikimą turinčius vaikus. Daugelis apie ABA terapiją (angl. Applied Behavior Analysis – taikomąją elgesio analizę) išgirdo neseniai – jų vaikams tą pačią savaitę buvo atlikta išsami sutrikimo diagnostika, finansuojama BNTP inicijuotos ir suorganizuotos tikslinės paramos asociacijos narių vaikų ugdymui lėšomis.

Jura Tender – atviras, bendrauti mokantis ir norintis žmogus. Jau pirmosiomis seminaro minutėmis ji pakvietė šeimas susipažinti, trumpai prisistatyti patiems ir papasakoti apie savo vaikus. Vėliau kalbėjomės apie konkrečias situacijas, šeimoms rūpimus klausimus. Net ir pietų pertrauka buvo prasminga ne vien fizinėms jėgoms atstatyti. Jos metu kalbėjomės, bendravom, keitėmės literatūros šaltiniais, pasakojom matytus filmus, apie autizmą turinčius žmones. Juros Tender darbo patirtis įspūdinga – su vaikais, turinčiais autizmo spektro sutrikimą ji dirba virš trijų dešimtmečių. Jura dalinosi patarimais kaip derėtų elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, padėjo susidaryti aiškesnį bendrą vaizdą kaip prasmingai auklėti vaikus, kaip padėti jiems tapti labiau savarankiškais, o mums tėvams patirti mažiau streso.

Pirmoji pažintis su šia psichologe padrąsino ir įkvėpė ne vieną tėvą ir mamą. Nors ir tenka susidurti su nemenkais sunkumais, sutikus panašią patirtį turinčias šeimas, dalinantis savais klausimais ir džiaugsmais, žengti pirmyn visada lengviau. Tai ir yra svarbiausias asociacijos „Kitoks vaikas“ suburtos šeimų bendruomenės privalumas.

Share