Kelionė po netobulus pasaulius – filmai apie autizmą (2)

Kelionė po netobulus pasaulius – filmai apie autizmą (2)
10 Rgp 2015

Prieš trejetą mėnesių aprašėme keletą filmų, kurių veikėjai pasižymi autizmo spektro sutrikimo bruožais. Šiandien sąrašą tęsiame.

Adam / Adomas (2009)

IMDB: 7.2

Vos atsikrausčiusi į naują butą, Betė, skausmingą meilę patyrusi graži ir protinga rašytoja, sutinka Adomą – simpatišką, bet keistą vyriškį, gyvenantį aukštu žemiau. Jis išties keistas. Neįprasti Betės ir Adomo santykiai parodo kai ką universalaus: jei norite išties pažinti kitą žmogų, turite būti pasiruošę žengti į nepažįstamą ir galbūt nepatogią aplinką, bet tikėtina, kad tai jums atneš laisvę.

Mozart and the Whale / Mocartas ir banginis (2005)

IMDB: 7.0

Tai – nuotaikinga drama, kurios kūrėjus įkvėpė dviejų Aspergerio sindromą turinčių žmonių istorija. Emocijų protrūkiai grasina sugriauti besimezgantį romaną. Donaldas – geraširdis, bet nelaimingas taksi vairuotojas. Jis myli paukščius ir turi neįprastų sugebėjimų operuoti skaičiais. Kaip ir daugelio Aspergerio sindromą turinčių žmonių, jo žvilgsnį traukia įvairūs raštai, o rutina – gyvenimo būdas. Bet vieną dieną į Donaldo vadovaujamą savitarpio pagalbos grupę ateina Izabelė, ir jo gyvenimas bei širdis apsiverčia aukštyn kojomis.

What’s Eating Gilbert Grape? / Kas graužia Gilbertą Greipą? (1993)

IMDB: 7.8

Tai nuostabi, puikiai susukta kino juosta apie meile ir rūpesčiu paremtus žmonių santykius. Veiksmas vyksta darbininkų miestelyje Endora. Čia tėra viena gatvė. Greipų sesutės Elen ir Eimi su broliukais Arniu ir Gilbertu auga su be galo nutukusia motina Boni. Tėvo nebėra, atlyginimas menkas, o dar ir Arnio negalia. Parduotuvėje dirbančiam Gilbertui tenka nuolat rūpintis savo jaunėliu broliu Arniu. Ateitis miglota, ir Gilbertas tai puikia supranta, bet jis nepasiduos, neišduos. Ir čia miestelio gyvenimą nušviečia nerūpestingoji Beki, kuriai su močiute tenka savaitę laukti atsarginių automobilio dalių. Gilbertui gimsta dar nepatirti jausmai, nauja viltis. Kažkas kitas ima graužti Gilbertą Greipą.

Share